bbc.com

Da den uskyldige Havyarimana startede sin sæbeindustri i Kenyas Kakuma-flygtningelejr i begyndelsen af ​​2015, forsøgte han at komme videre fra de traumatiske begivenheder, der havde fået ham til at flygte fra sit hjemland Burundi et år tidligere. Han vidste ikke, at hans sommerhusvirksomhed ville blive et vigtigt våben i kampen mod coronavirus i en af ​​verdens største bosættelser af sin art – Kakuma er hjemsted for næsten 200.000 mennesker. Så snart den tidligere kemistuderende indså vigtigheden af ​​håndvask for at tackle spredningen af ​​Covid-19, sænkede han priserne og begyndte at tilbyde sine produkter i mindre mængder og størrelser for at gøre dem mere overkommelige. “Alle har brug for sæbe, men ikke alle har råd til det. Så jeg sænkede priserne, da det var vigtigere at beskytte folk end at tænke på fortjeneste,” fortæller den 35-årige BBC. ”Jeg var nødt til at øge min produktion med 75% for at imødekomme efterspørgslen, da pandemien startede, så Covid-19 har været god for min virksomhed. “Men jeg sørgede for, at jeg gav gratis sæbe til sårbare mennesker som ældre og handicappede.”

bbc.com

Hr. Havyarimana’s initiativ er blevet rost af UNHCR, FN’s flygtningeagentur, der ofte fremhæver flygtninges iværksætters bidrag til deres værtssamfund. ”Flygtningene spiller en central rolle i at hjælpe med at begrænse spredningen af ​​Covid-19 i Kakuma,” fortæller Eujin Byun, en talsmand for UNHCR i Kenya til BBC. “De hjalp på mange måder, fra formidling af information om virussen til at hjælpe folk med at træffe de nødvendige foranstaltninger.”

‘Pas på hinanden’

Hun tilføjede, at hun ikke var overrasket over hr. Havyarimanas beslutning om at sænke priserne. “Flygtninge er meget samfundsorienterede, og de vil passe på hinanden. De har tidligere intensiveret og hjulpet os med at udføre vores job i sådanne situationer.” Hr. Havyarimana har i øjeblikket 42 ansatte i sin virksomhed, der hedder Glap Industries – en forkortelse for God Loves All People. Hovedparten af ​​arbejderne er flygtninge, men 18 er kenyere fra byen Kakuma. Glap forsyner lokale virksomheder og institutioner uden for lejren og endda nødhjælpsagenturer.

bbc.com

“Agenturerne køber mine sæber for at give væk til flygtninge, der ikke har råd til dem og også for deres eget personale,” bemærker Burundian stolt. Hr. Havyarimana er ikke den eneste lokale sæbehandler, men han frygter ikke konkurrencen og tilbyder faktisk klasser for at lære folk at lave rengøringsmidler. “Jeg vil vejlede kvinder og yngre mennesker, så de kan få en mulighed for at blive selvhjulpne og forbedre deres liv som jeg gjorde,” siger han. “Jeg vil hjælpe samfundet på enhver måde, jeg kan.” Indsatser som hans kan have hjulpet med at holde Covid-19 i skak i Kakuma. De seneste UNHCR-tal fra 24. december viser, at der havde været 341 bekræftede tilfælde med 19 personer under lægebehandling. Der har været 10 dødsfald som følge af virussen. Kenya har registreret næsten 100.000 sager nationalt med omkring 1.700 dødsfald, viser tal fra sundhedsministeriet.

bbc.com

Ifølge UNHCR har politisk ustabilitet og vold tvunget mere end 300.000 mennesker til at flygte Burundi til nabolande afrikanske lande i det sidste årti. Hr. Havyarimana var midt i sine kemistudier ved University of Burundi, da han gik. Han siger, at hans liv var i fare, og at han modtog drabstrusler fra slægtninge til sin afdøde mor, som også beslaglagde sit hjem. Efter ankomsten til Kakuma ønskede han at tjene penge til sig selv snarere end at stole på humanitær hjælp. ‘Ingen anelse om, hvordan man laver sæbe’ Lejren ligger i et isoleret og tørt område, hvor levering af grundlæggende tjenester er en udfordring for nødhjælpsbureauer. Da han udforskede regionen, bemærkede hr. Havyarimana, at der ikke var en sæbefabrik, hvilket betød, at rengøringsmidler måtte bringes andre steder. “Jeg havde ingen idé om, hvordan jeg fremstiller sæbe, så jeg begyndte at surfe på nettet efter lidt viden,” forklarer han.

bbc.com

Senere tilmeldte han sig et sæbefremstillingskursus, der blev tilbudt af World Luthers Federation assistance agency, og med et lån fra en tidligere klassekammerat i Burundi startede han forretningen sammen med to hjælpere. Han modtog også tilskud fra nødhjælpsagenturer, herunder UNHCR og NGO’er såsom African Entrepreneur Collective (AEC), som siger, at de har støttet mere end 18.000 flygtninge iværksættere.

‘Livslinje for samfundet’

”De uskyldiges historie viser, hvordan flygtninge kan bidrage til deres værtssamfund på en række måder,” fortæller Julienne Oyler, AECs formand, BBC. “Lejre som Kakuma er så isolerede, at iværksættere som ham er en livline til basale varer og tjenester på et tidspunkt med lockdowns og andre begrænsninger.” En undersøgelse fra Verdensbanken i 2018 identificerede over 2.000 virksomheder i Kakuma og anslog, at de hvert år bidrog med mere end $ 50 mio. (£ 37 mio.) Til den lokale økonomi.