Donald Trump er blevet den første præsident i amerikansk historie, der bliver anklaget to gange, efter at være blevet anklaget for “opfordring til oprør” over sidste uges dødbringende storm af Kongressen.

Repræsentanternes hus beskyldte hr. Trump for at tilskynde til vold med sine falske påstande om valgsvindel.

Han står nu over for retssag i det øverste kammer, senatet, men ikke før han forlader kontoret næste onsdag.

Senatorer kan stemme for at forhindre ham i nogensinde at have et offentligt embede igen. I en video, der blev offentliggjort efter afstemningen i huset onsdag, opfordrede hr. Trump sine tilhængere til at forblive fredelige uden at nævne hans anklagelse. “Vold og hærværk har ingen plads i vores land … Ingen sand tilhænger af mig vil nogensinde støtte politisk vold,” sagde han og slog en dyster og forsonende tone.

FBI har advaret om mulige væbnede protester planlagt for Washington DC og alle 50 amerikanske hovedstæder i dagene før Joe Biden, en demokrat, bliver indviet som den nye amerikanske præsident.

Hvad blev Trump anklaget for?

anklagemyndigheder er politiske og ikke kriminelle. Præsidenten blev beskyldt af huset for at tilskynde til stormen af ​​Capitol – den amerikanske kongres hjemsted – med en tale den 6. januar til tilhængere uden for Det Hvide Hus. Han opfordrede dem til “fredeligt og patriotisk” at lade deres stemmer høres, men også at “kæmpe som helvede” mod et valg, som han fejlagtigt fortalte dem var blevet stjålet. Efter hr. Trumps bemærkninger brød hans tilhængere ind i Capitol og tvang lovgivere til at suspendere certificering af valgresultater og tage ly. Bygningen blev lukket ned, og fem mennesker døde i nærkampen.

Artiklen om anklagelse sagde, at hr. Trump “gentagne gange udsendte falske erklæringer, der hævdede, at præsidentvalgets resultater var falske og ikke burde accepteres”. Det siger, at han derefter gentog disse påstande og “bevidst gjorde udtalelser til mængden, der opmuntrede og forudsigeligt resulterede i lovløs handling på Capitol”, hvilket førte til vold og tab af liv. “Præsident Trump truede alvorlig sikkerheden i De Forenede Stater og dets regeringsinstitutioner, truede integriteten i det demokratiske system, blandede sig ind i den fredelige magtovergang og trængte ind i en ligelig gren af ​​regeringen.” Sidste uge stemte 139 republikanere imod at acceptere resultatet af valget i 2020 og hr. Trumps nederlag.

Beskyldning: Grundlæggende

Hvad er beskyldning? Beskyldning er, når en siddende præsident er anklaget for forbrydelser. I dette tilfælde beskyldes præsident Trump for at tilskynde til oprør ved at tilskynde sine tilhængere til at storme Capitol Kunne Trump fjernes fra embedet? Repræsentanternes Hus har anklaget ham og flyttet sagen til senatet for en retssag – men en retssag vil ikke blive gennemført før Trump forlader kontoret den 20. januar Så hvad betyder det? En retssag kan ske, når hans embedsperiode slutter, og senatorer kan stemme for at forhindre ham i at holde det offentlige embede igen.

Hvad sagde lovgivere under debatten?

I to timer onsdag afgav medlemmer af det demokratisk-kontrollerede hus erklæringer for og imod afstemningen i det samme kammer, hvor de gemte sig under stole og iførte sig gasmasker, da oprørere forsøgte at tvinge sig ind i sidste uge. National Guard tropper holdt vagt i og uden for Capitol. Ti af hr. Trumps republikanske parti sluttede sig til demokraterne for at anklage ham inden 232-197. Husets formand Nancy Pelosi, en demokrat, sagde på husets etage: “Præsidenten for De Forenede Stater tilskyndede denne oprør, dette væbnede oprør mod vores fælles land. Han må gå. Han er en klar og nuværende fare for nationen, at vi alle kærlighed.” Den demokratiske kongresmedlem Julian Castro kaldte hr. Trump “den farligste mand, der nogensinde har besat det ovale kontor”.

De fleste republikanere forsøgte ikke at forsvare hr. Trumps retorik, men argumenterede i stedet for, at forfølgelsen havde omgået de sædvanlige høringer og opfordrede demokraterne til at droppe den for national enhed. ”At anklage præsidenten inden for en så kort tidsramme ville være en fejltagelse,” sagde Kevin McCarthy, husets øverste republikanske. “Det betyder ikke, at præsidenten er fri for fejl. Præsidenten bærer ansvaret for onsdagens angreb på kongressen fra pøbelmænd.” Jim Jordan, en republikaner fra Ohio, beskyldte demokrater for hensynsløst at opdele landet for at forfølge en politisk vendetta. “Dette handler om at få præsidenten for De Forenede Stater. Det har altid handlet om at få præsidenten, uanset hvad. Det er en besættelse.” Blandt medlemmer af præsidentens parti, der stemte for at anklage ham, var den tredjeplacerede republikanske hus, Liz Cheney. Wyoming-repræsentanten, datteren til den tidligere vicepræsident Dick Cheney, sagde om oprøret, at “der aldrig har været en større forræderi fra en præsident”.

Trump skaber historie igen

Donald Trump har skabt historie igen, denne gang som den første præsident, der blev anklaget to gange. For et år siden blev bevægelsen modsat i lås af det republikanske parti. Denne gang støttede en håndfuld konservative bevægelsen. Det afspejler ikke kun øjeblikkets tyngdekraft, men også præsidentens faldende indflydelse i de sidste dage af hans administration. Implementering opretter et senat-retssag for hr. Trump, der nu ser ud til at være bestemt til at strække sig ind i de tidlige dage af Joe Bidens formandskab, hvilket skaber endnu en udfordring for den kommende præsident. Det vil også vække en løbende debat blandt republikanerne om den retning, deres parti tager i de kommende dage. Festen er på en sti, der deler sig i to meget forskellige retninger. På den ene side er fortsat loyalitet over for præsidentens brand af politik – en, der skabte en ny koalition af vælgere, der leverede Det Hvide Hus og Kongressen i 2016, men mistede begge i 2020. På den anden side er der en usikker fremtid – men en fri for præsidentens unikke stil med varme og retorik – ufiltreret invective, som selv mange republikanere nu mener bidrog til sidste uges Capitol-oprør.

Hvad sker der nu?

Anklagerartiklen leder til senatet, der afholder en retssag for at bestemme præsidentens skyld. Der kræves et flertal på to tredjedele for at dømme hr. Trump, hvilket betyder, at mindst 17 republikanere bliver nødt til at stemme med demokrater i det jævnt fordelt kammer med 100 sæder. Så mange som 20 senatrepublikanere er åbne for at dømme præsidenten, rapporterede New York Times tirsdag. Hvis hr. Trump bliver dømt af senatet, kan lovgivere afholde endnu en afstemning for at forhindre ham i at stille op til valg igen – hvilket han har angivet, at han planlagde at gøre i 2024. Men retssagen vil ikke komme i løbet af hr. Trumps resterende uge i embetet. Den republikanske senatsleder Mitch McConnell sagde i en erklæring: ”I betragtning af reglerne, procedurerne og presidenterne fra senatet, der styrer præsidentens anklagelsesprocesser, er der simpelthen ingen chance for, at en retfærdig eller seriøs retssag kan afsluttes, før den valgte præsident Biden sværges i næste uge. ” Han sagde, at det bedst ville tjene nationens interesser, hvis Kongressen fokuserede på en sikker og ordnet magtovergang for den kommende Biden-administration. I en note til kolleger sagde hr. McConnell også, at han ikke havde taget en endelig beslutning om, hvordan han ville stemme. Biden var opmærksom på, at hans første dage på kontoret kunne blive fastlåst i anklagelsesdramaet, og han sagde, at han håbede, at senatorer ikke ville forsømme den “anden presserende forretning i denne nation”, såsom at godkende hans kabinetskandidater, koronavirushjælp og det landsdækkende vaccinationsprogram. En republikansk kongreskvinde, Marjorie Taylor Greene fra Georgia, meddelte imidlertid, at hun ville indgive artikler om anklage mod Biden og beskyldte ham for magtmisbrug dagen efter hans indvielse. Ingen amerikansk præsident er nogensinde blevet fjernet fra embedet gennem anklagelse. Hr. Trump blev anklaget af Parlamentet i 2019 over hans forhold i Ukraine, men frikendt af senatet. Det samme var Bill Clinton i 1998 og Andrew Johnson i 1868.