Havana er måske Cubas mest berømte by, men lille Trinidad er dens mest fortryllende. Med sine brostensbelagte gader, pastelfarvede paladser fra det 18. og 19. århundrede og velplejede barokke pladser er det 500 år gamle UNESCO-indskrevne vidunder en af ​​de fineste kolonibyer i Amerika. Og hvis du går forbi Plaza Mayor’s smedejernslygter mod busstationen og leder efter en mand, der sidder ved siden af ​​en trillebør, der skriver i sin notesbog, finder du Luis Martinez.

bbc.com

Martinez har skrevet mere end 3.000 digte om byer og seværdigheder rundt om i verden. Med levende detaljer og nøjagtighed beskriver han hvert sted som om han lige havde set det med sine egne øjne. Alligevel har Martinez aldrig forladt Cuba. I de sidste 20 år har han arbejdet som portier på Trinidad busstation, chattet med turister om dagen og studeret gamle atlasser om natten som en måde at “se” verdenen på.

I så lang tid kunne mange cubanere som Martinez kun undre sig over, hvad der lå over vandet. Efter revolutionen i 1961 vedtog daværende præsident Fidel Castro strenge rejsebegrænsninger, der havde til formål at forhindre cubanere i at rejse massevis. Forbuddet forblev på plads i mere end 50 år indtil 2013, da daværende leder Raul Castro sluttede landets krav om, at alle borgere, der ønsker at rejse til udlandet for at søge regeringstilladelse.

Men for mange cubanere som Martinez, som bare var børn, da nationen lukkede sine grænser og nu mangler midlerne til at rejse til udlandet, er det at læse bøger, studere kort og være en “imaginær turist” det nærmeste, de måske kommer til at forlade øhavet.

I dag, selvom Martinez siger, at han ikke er så sund som før, fortsætter han med at skrive, møde nye venner fra udlandet og bringe verden til ham i Trinidad.