Den 432-årige manual om social afstand


I denne uhygligt forudgående pjece rådes, folk til at gøre det hold 2 meter fra hinanden, undgå at give hænder og send kun en person pr. husstand ud for at shoppe.

Af  Zaria Gorvett (Image credit: Bildagentur-online/Alamy)

Det var nattens død i midten af ​​november 1582. En sømand trådte op på dokken ved havnen i Alghero, Sardinien, og tog for sidste gang udsigten til byen.

Den uheldige sømand antages at være ankommet fra Marseille, 447 km (278 miles) over Middelhavet. Pesten havde raset der i et år – og det ser ud til, at han havde bragt den med sig. Han var allerede vildfarende og led af de karakteristiske hævelser, der markerede sygdommen, kendt som buboes, i hans lyskeområde.

Og alligevel lykkedes det på en eller anden måde at komme forbi pestevogterne, eller Morbers, hvis opgave det var at stoppe dem, der havde symptomer. Han kom ind i byen. Inden for få dage var han død, og et udbrud var begyndt.

På dette tidspunkt var mange af befolkningen i Alghero allerede dømt. Baseret på officielle optegnelser fra den tid anslog en historiker fra det 18. århundrede, at epidemien førte til 6.000 dødsfald, hvilket kun efterlod 150 mennesker i live. I virkeligheden antages det, at epidemien dræbte 60% af byens befolkning. (Overdrivelsen kan have været et datidens regering forsøg på at undgå skat.) Massegrave sprang op, hvoraf nogle forbliver den dag i dag – lange skyttegrave fyldt med knogler på op til 30 personer ad gangen.

Det kunne dog have været værre. De omkringliggende distrikter blev stort set skånet – usædvanligt forblev smitten i Alghero og forsvandt inden for otte måneder. Det antages, at alt dette skyldtes en mand og hans forudgående opfattelse af social afstand.

“Det er måske lidt overraskende at finde denne kyndige læge i denne ret parochiale by,” siger Ole Benedictow, emeritus professor i historie ved Oslo Universitet, som var medforfatter til en artikel om emnet. “Du ville forvente, at der blev indført mere strenge foranstaltninger i de store kommercielle byer som Pisa og Firenze. Men denne læge, han var foran sin tid. Det er ret imponerende.”

Levende kyllinger og urin

Den mest berygtede pestepisode i historien var selvfølgelig Den sorte død, der fejede over Europa og Asien i 1346 og dræbte anslået 50 millioner mennesker over hele verden.

I Firenze troede den italienske digter Francesco Petrarca ikke fremtidige generationer ville være i stand til at forstå omfanget af ødelæggelsen. Han skrev: “O lykkelig efterkommere, der ikke vil opleve en sådan uhyggelig ve og vil se på vores vidnesbyrd som en fabel.” Resterne af pestens ofre bliver regelmæssigt afsløret som en del af tunnelprojekter i dag, såsom Crossrail i London. Optegnelser antyder, at der er 50.000 lig skjult under Farringdon alene.

Men selv om pesten aldrig nogensinde var så katastrofal nogensinde, forblev den en regelmæssig besøgende i de kommende århundreder. Det var angiveligt til stede i Paris i et ud af hvert tredje år indtil 1670, mens det i 1563 menes at have dræbt 24% af Londons befolkning.

” Dette var en tid før moderne videnskab, hvor den nuværende forståelse var, at sygdomme var forårsaget af “dårlig luft” og eddike var et banebrydende antiseptisk middel. Behandlinger for pesten varierede fra det oprørske, såsom at bade i ens egen urin, til det bizarre – en populær metode var at forsøge at trække “giften” ud af bobler ved at gnide dem med en levende kyllinges rumpe. “

Pest viden

Som Benedictow og hans medforfattere forklarer, var Alghero selv ikke godt opsat til en epidemi. Byen var belastet med dårligt organiserede sanitetssystemer, en håndfuld dårligt uddannede læger og en “bagud” medicinsk kultur. Det fik sit arbejde skåret ud. Indtast Quinto Tiberio Angelerio, en 50-årig læge – Protomedicus – fra de øverste klasser. Han havde trænet i udlandet, fordi der på det tidspunkt ikke var nogen universiteter på Sardinien. Heldigvis for beboerne i Alghero var han frisk fra Sicilien, som havde udholdt en egen pestepidemi i 1575. År senere udgav han en pjece, Ectypa Pestilentis Status Algheriae Sardiniae, der beskriver de 57 regler, han havde pålagt byen.

Algheros patient nul ankom med buboes, og senere døde to kvinder med markante blå mærker på deres kroppe – et andet træk ved sygdommen. Angelerio vidste straks, hvad der skete. Hans første instinkt var at bede om tilladelse til at sætte patienterne i karantæne, men han blev forpurret igen og igen – først af ubesluttsomme dommere, derefter af et senat, der afviste hans rapport og satte hans bekymringer ned til apokalyptiske visioner.

Angelerio blev desperat. “Han havde modet eller modet til at vende sig til vicekongen,” siger Benedictow. Med deres aftale oprettede han en tredobbelt hygiejnekabel omkring bymuren for at forhindre enhver handel med mennesker uden for.

Oprindeligt var foranstaltningerne yderst upopulære, og offentligheden ønskede at lynchere ham. Men da flere mennesker døde, kom de rundt – og han var fuldt ud betroet opgaven med at begrænse udbruddet. År senere udgav han en pjece, Ectypa Pestilentis Status Algheriae Sardiniae, der beskriver de 57 regler, han havde pålagt byen. Her er hvad han gjorde.

Låsning :

For det første blev borgere rådet til ikke at forlade deres huse eller flytte fra en til en anden. På denne måde forbød Angelerio også alle møder, dans og underholdning – og foreskrev, at kun en person pr. Husstand skulle forlade for at shoppe, en regel, som mange varige pandemiske begrænsninger i dag burde være kendt.

Lockdowns var ikke unikke for Alghero. “I Firenze pålagde de for eksempel en total karantæne for byen i foråret 1631,” siger John Henderson, professor i italiensk renæssancehistorie ved Birkbeck, University of London. Og ligesom i dag var regelbrud almindeligt.

“I løbet af året fra sommeren 1630 til sommeren 1631 fandt jeg noget i retning af omkring 550 forskellige sager, som folk blev retsforfulgt for for forskellige overtrædelser af folkesundhedsbestemmelserne,” siger Henderson. I det meste af den tid var byen ikke i fuld lås, men folk forventedes at isolere sig selv i 40 dage, hvis et medlem af deres husstand blev mistænkt for at have pesten og ført til hospitalet. Det er her ordet “karantæne” kommer fra – “quaranta giorni” betyder “40 dage” på italiensk.

“Folk blev åbenbart utålmodige,” siger Henderson. I dagene før smartphones, streamingtjenester eller endda overkommelige bøger fornyede folk måder at komme rundt på den totale kedsomhed ved at være begrænset til huset. “Og således giver retssagerne en ekstraordinær livlig redegørelse for den type reaktioner, som folk havde, da de blev låst inde,” siger han.

Nogle gange var folk bare uheldige – i et eksempel skyndte en kvinde sig ud af hoveddøren efter sin kylling, som havde budt på frihed på gaden. ”Da hun løber tilbage efter at have fanget det, kommer et medlem af sundhedsrådet og arresterer hende for at bryde pestbestemmelserne”, siger Henderson. Hun blev ført i fængsel, men blev snart løsladt af en sympatisk dommer, der forklarede, at hendes lovovertrædelse var meget mindre.

I en anden sendte en kvinde, hvis søn boede i lejligheden nedenunder, en kurv ned til ham, hvor han placerede et par sokker, der skal repareres. Så trak hun det op igen. “Så kommer en sundhedsstyremedarbejder med efter at have set hvad hun lavede og fører hende i fængsel,” siger Henderson.

Men andre mennesker er mere skyldige. “Nogle mennesker klatrede langs tagene på sammenhængende rækkehuse og mødte venner for at spille guitar og drikke sammen og igen bryde pestbestemmelserne mod folk, der blandede sig fra forskellige husstande,” siger han.

Fysisk afstand :

Derefter kom 2 meter reglen, hvor Angelerio instruerede at – som oversat af Benedictows hold – “Folk, der får lov til at gå ud, skal bære en stok, der måler 2 meter lang. Det er obligatorisk, at folk holder denne afstand fra hinanden . “

Det viser sig, at det 16. århundredes politik muligvis har været på den rigtige side af videnskaben

Her markerer Angelerio sig virkelig som en ekspert social distancer – ingen af ​​de eksperter, jeg talte med, havde hørt om, at dette skete andetsteds. Og alligevel, i begyndelsen af ​​Covid-19-pandemien, vedtog mange lande rundt om i verden en uhyggeligt lignende politik, idet de anbefalede, at folk var to meter fra hinanden, hvor det var muligt.

Mange steder, herunder Storbritannien, Frankrig, Singapore, Sydkorea og Tyskland, er minimumsafstanden siden blevet reduceret til en eller en og en halv meter. Men det viser sig, at politikken fra det 16. århundrede muligvis har været på den rigtige side af videnskaben: en undersøgelse anslog, at risikoen for transmission af Covid-19 på en meter kunne være mellem to og ti gange højere end risikoen ved to meter.

”Jeg synes, han er mere målrettet med hensyn til de anti-epidemiske foranstaltninger, som han ønsker at indføre [end andre læger i hans tidsalder],” siger Benedictow. “Jeg tror, ​​det er hovedsageligt et spørgsmål om grad og at være tidligt i hans forståelse af de nødvendige foranstaltninger.”

Sundhedspas :

En populær måde at forhindre pesten i var ved nøje at kontrollere sundhedsstatus for alle, der ønskede at komme ind i en by. Selvom systemet mislykkedes i Alghero, hvor 1582-udbruddets patient nul gled forbi vagterne, der var stationeret i havnen, var det almindeligt andre steder i Europa på det tidspunkt.

I nogle tilfælde udstedte myndighederne fysiske dokumenter, der gjorde det muligt for bæreren at passere portene på trods af eventuelle begrænsninger, enten fordi de var blevet certificeret som pestfri eller tilfældigvis kendte de rigtige mennesker.

“Så hvis du er rejsende, og du skal på forretningsrejse fra en by til en anden – enten din by har pesten, eller du rejser til en by med pesten – har du brug for et sundhedspas,” siger Philip Slavin, lektor i historie ved University of Stirling.

Da Covid-19-pandemien begyndte, blev begrebet “sundhedspas” genoplivet. For nylig har flere internationale lufthavne – herunder London, New York, Hong Kong og Singapore – prøvet “CommonPass”, et digitalt dokument, der kan vise en brugers testresultater og vaccinationsoptegnelser. Ideen er let at bekræfte deres infektionsstatus for at gøre internationale rejser sikrere og mere effektive.

Spændende, selvom Alghero-epidemien opstod århundreder før det videnskabelige koncept om immunitet opstod, tildelte Angelerio også visse opgaver til dem, der allerede havde erhvervet og overlevet pesten. Han besluttede, at grav gravere skulle ansættes blandt denne gruppe – et højrisikojob, fordi de forventedes at transportere tilståelseskabiner til døende patients senge og naturligvis behandle de afdødes kroppe.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: