Joe Biden vil underskrive en række bekendtgørelser i sine første dage som præsident og ville forsøge at rulle tilbage den skade, der er sket i ind- og udland af Donald Trump, som demokraten erstatter som præsident onsdag.

Biden, 78, har allerede skitseret planer om at sende en immigrationsregning og en Covid-stimulans og hjælpepakke til en ny demokratisk kontrolleret kongres. Fredag ​​sagde han, at han ville ryste leveringen af ​​vacciner mod Covid-19, fast i kaos under Trump.

Biden planlægger at returnere USA til klimaaftalerne i Paris og atomvåbenaftalen i Iran, ophæve Trumps rejseforbud mod nogle lande med muslimsk flertal, begrænse udsættelser og tvangsauktioner under pandemien og indføre et maskemandat på føderal ejendom.

I et notat, der blev frigivet lørdag, sagde den kommende stabschef i Det Hvide Hus Ron Klain: ”Disse handlinger vil ændre Covid-19s forløb, bekæmpe klimaændringer, fremme racemæssig retfærdighed og støtte andre underordnede samfund og genopbygge vores økonomi på måder, der styrker rygraden i dette land: de arbejdende mænd og kvinder, der byggede vores nation.

”Mens de politiske mål i disse udøvende handlinger er dristige, vil jeg være klar: den juridiske teori bag dem er velbegrundet og repræsenterer en genopretning af en passende, forfatningsmæssig rolle for præsidenten.”

Notatet nævnte ikke at tilslutte sig Verdenssundhedsorganisationen, der tidligere blev nævnt som en prioritet. Klain sagde, at efterfølgende ordrer ville tage fat på “lighed og støtte farvesamfund” og adressere reform af strafferet, adgang til sundhedsydelser og andre prioriteter.

Trump forlader kontoret anklaget to gange, anden gang over et angreb på det amerikanske Capitol, som han tilskyndede, og som efterlod fem mennesker døde. Coronavirus-pandemien er ude af kontrol, antallet af dødsfald nærmer sig 400.000, sagsbelastningen tæt på 24m. Ifølge Johns Hopkins University var der næsten 3.300 dødsfald lørdag. Økonomien er krateret, arbejdsløsheden stiger kraftigt.

Blandt historikere, der vurderede den udfordring, Biden står overfor, fortalte Roosevelt og Lincoln-biografen Doris Kearns Goodwin Washington Post, at den var “enorm”.

”Historien har vist, når man har kriser som denne,” sagde hun, ”det er en mulighed for ledere at mobilisere den føderale regerings ressourcer. Alle de præsidenter, vi husker, de har haft en krise. Når du får denne chance, er spørgsmålet: er du udstyret til det øjeblik?

” Biden vil nyde demokratisk kontrol over begge kongreshuse, hvis det med en lille margin i huset og ved Kamala Harris ‘afgørende stemme som vicepræsident i et 50-50 senat. Men senatets forretning, herunder bekræftelse af Bidens kabinetkandidater, vil snart blive domineret af Trumps anklagemyndighed.

Søndag fortalte Klain CNN’s State of the Union: ”Det er vigtigt for senatet at udføre sin forfatningsmæssige pligt, men også at udføre sin forfatningsmæssige pligt til at gå videre med disse udnævnelser på den hastende handling, landet har brug for.

”I løbet af sidste gang præsident Trump blev prøvet, var senatet i stand til at afholde bekræftende høringer for nominerede i løbet af formiddagen [og] var i stand til at drive anden forretning. Jeg håber, at senatets ledere på topartsbasis finder en måde at komme videre på alle deres ansvar. Denne retssag mod anklage er en af ​​dem, men at få folk ind i regeringen og få handling på koronavirus er et andet af disse ansvarsområder.

” Hvis Trump bliver dømt, kan han forhindres i at stille op igen. Ti medlemmer af det republikanske hus stemte for at anklage over Capitol-oprøret, hvilket gør Trumps anden anklagelse til den mest topartiske i historien. Højtstående partifigurer er ivrige efter at komme videre, men et klart flertal af republikanske vælgere støtter Trump og støtter hans grundløse påstand, at valget blev stjålet gennem vælgerbedrageri. I Kongressen protesterede 147 republikanere i huset og senatet mod valgkollegiets resultater.