Siden tidernes morgen har menneskeheden kæmpet for en sag. De har alle en sag at kæmpe for fx: 2.verdenskrig, borgerrettighed, franske revolution, og russisk revolution. Vi mennesker har siden tidernes morgen kæmpet for så mange sager, så vi kan leve i et ligeligt samfund. Men er der noget at kæmpe for i dag? Er det generelt kun voksne der kæmper for noget? Kæmper de alene eller stammen? Hvor langt går man for den kamp?

https://www.vicnews.com/news/climate-activists-plan-to-close-vancouver-bridge-as-part-of-canada-wide-protest/

Men har vi unge noget at kæmpe for i dag?  For min venners perspektiv kæmper de for at få likes på social media ikke kun min venner, men generelt hele min klasse kæmper for at få likes, og jeg ved at næsten alle i dag kæmper for at få de likes.

Jeg selv har ikke så meget at kæmpe for, andet end at lave min min pligter derhjemme, andet har jeg ikke noget at kæmpe for. Jeg synes at det i dag er generelt flere voksne der kæmper for noget, end børn gør. 

Er det kun de voksne der kæmper for noget? Børn over verden kæmper for at få politiker til fokuser mere på klimaet, et barn er meget kendt for sin handling, og det er Greta Thunberg. Greta Thunberg er 16 år, og er fra Sverige, og som kæmper for at få politiker til at fokusere mere på klimaet, hun var blandt andet der startede trenden skole strejke for klimaet. Det startede så ledelse at Greta blev interesseret i klimaforskning, og fra start tog cyklen til skole, affaldssortering og alt muligt, men da Greta læst klimaforskning så hun hvor galt det står til, også blev hun så vred at hun besluttede sig for at droppe skolen, og strejke op til det svenske valg. For som hun siger

Vi børn gør ofte ikke hvad voksne siger vi skal gøre. Vi gør det som i gør. Og siden at i voksne ikke gøre en skid for min fremtid, så ville jeg heller ikke. Mit navn er Greta, og jeg går i 9. klasse, og jeg nægter at gå i skole, indtil det svenske valg, for klimaet

Udtalt hun sig, for Greta mener, at hvis vi ikke får løst klimakrisen, så har vi unge ikke særlige lys fremtid.

 Pigen der droppet skolen bare for sidde, og strejke alene foran den svenske rigsdagen, har nu mange flere tilhængere, og de strejker så samme for bedre fremtid. Greta har blandt andet stået, og holdt talt foran EU ledere, og foran FN ledere. Jeg finder det vigtig at hvis man ikke giver sin mening, så lader vi vores fremtid afhænge at politiker, og derfor synes jeg at Greta har ret, det ikke voksne der ville mærke det, men børn i fremtid der ville kunne mærke det, det minder mig om et citat jeg læste engang   hvis man kæmper, kan man tabe eller vinde. Hvis man nægter at kæmpe har men allerede tabt.

 Jeg synes også at Greta tager det meget alvorligt det her med strejken, hun droppet skolen for strejke, det viser bare hvor langt hun ville gå for den kampe, og det giver en slags tillid til hende for det hun gør.

Når man kæmper for noget ville man altid møde bumpe på vejen el. møde had, det samme som Greta mødt da hun begyndt på skolen strejke. Men det har også betydning om du kæmper for noget, alene eller om du kæmper sammen med andre, eftersom vi mennesker er flokdyr har vi det tryggere når vi sammen om noget.

Den franske revolution kunne sket kunne på grund af, at folket samlet sig og gik imod kongen, men hvis det bare var en mand, ville konge sikkert bare halshugget ham, det viser bare at hvis vi sammen om noget kan vi få løst problemet det samme gælder for Greta og #metoo, som en bevægelse der kæmper for kvindernes rettigheder, den startede det samme som Gretas historie det var i starten bare en kvinde der blive så en pige på 13 år, der var bliver seksuelle misbrugt, og så startede hun det her med #metoo, men det først populært da skuespillerne Alyssa Milano kom med opfordring at alle på Twitter, der har oplevet seksuel chikane, om at dele deres oplevelse under #metoo, og nu er der organisationer der følges i flok for have bedre vilkår til kvinder.

Det kendt hashtag har folk, og det har gået over mænd lige fra Donald Trump til Peter Aalbæk. Min konklusion er at man har ret til at ytre sig, og man må give sin mening bare man gøre det, der er en vigtige engelsk sætning der lyder sådan, making change or making pointnår man kæmper for noget skal man kæmpe for det, man skal ikke bare give en pointe, og jeg synes også man ikke skal overlade sin kampe til andre, for det ikke dem der styrer mit fremtid, det mig selv.

Kildehenvisning:

Noget at kæmpe for. Udgivet af Livsstil. Internetadresse: https://jyllands-posten.dk/livsstil/ECE4067055/Noget-at-k%C3%A6mpe-for/ – Besøgt d. 25.6.2019 (Internet)

Noget er værd at kæmpe for. Udgivet af Finn Janning. Internetadresse: https://www.information.dk/2007/07/vaerd-kaempe – Besøgt d. 25.6.2019 (Internet)

Hvem er Greta Thunberg. Udgivet af klima strejke. Internetadresse: https://klimastrejke.org/hvem-er-greta-thunberg/ – Besøgt d. 25.6.2019 (Internet)

kæmper du for noget eller imod . Udgivet af Jonathan løw. Internetadresse: https://hsfo.dk/erhverv/Kaemper-du-for-noget-eller-imod-noget/artikel/170967 – Besøgt d. 25.6.2019 (Internet)

Har #Metoo gjort en forskel? . Udgivet af Dansk kvindesamfund. Internetadresse: https://danskkvindesamfund.dk/har-metoo-gjort-en-forskel/ – Besøgt d. 25.6.2019 (Internet)

MeToo (#MeToo). Udgivet af Martine Stock. Internetadresse: https://faktalink.dk/metoo-metoo – Besøgt d. 25.6.2019 (Internet)

“Vi har også noget at kæmpe med i Danmark” – vi tog til Black Lives Matter-demonstration i København. Busk, Sofia. Set: https://www.vice.com/da/article/wdangx/billeder-fra-black-lives-matter-i-kbenhavn. 25.6.2019. (Billede)