Hej bloggen

DR’s dokumentar “Pigens døde dagbog” dækker et hemmeligt netværk på Instagram. I det her netværk følger vi den døde piges Instagram, hvor man finder ud af, hun, følger det her netværk, hvor man dele voldsomme billeder af selvskade og tanker om selvmord og metoder til at begå selvmord. Jeg synes det er meget alvorligt at tænke på, at unge, har haft så traumatisk oplevelse som barn, at man søger tilflugt i de her netværk, at de søger andre folk, der har oplevet det samme, og derfor har de et fællesskab, hvor folk kan ligesom dele post om selvmordstanker, metoder osv.

 Aalborg Universitet har for første gang kortlagt omfanget af netværket, der siger at være omkring 1000, bruger i netværket, og brugerne har lagt omkring 100.000 posts, ifølge Asger Ghrt Olesen til DR 

Det er et utrolig lukket fællesskab, hvor man sjældent bliver lukket ind, hvis man ikke selv kæmper med et eller andet, fortæller Rikke J, en af de tre unge kvinder, siger hun til DR

Jeg er stolt af de få der turde stå frem i dokumentaren, selvom det kostede dem “medlemskabet” i det private, og hemmelige netværk, hvis det eneste, der afhænger af medlemmerne er at der er fortrolighed blandt medlemmerne. Men ensomheden i selvskade og manglen på forståelse, og høring er et skrækkeligt føles.   

I dokumentaren blev der talt om Martin Ruby fra Instagram, der møder kritik, når han bliver spurgt “hvorfor gør i ikke noget for at stoppe delinger af de her blodige billeder og selvmords post” og han svarer, at der er mange, der kigger på indholdet, og man har også robotter, der kigger og finder blodige billeder. Men det er vigtige for Bo Møhl, at offentligheden får kendskabe til, at priv-netværket findes. 

Jeg er ikke formand for det her netværk, og jeg håber, at der nu åbnes døre, således, at de piger/dreng, der har været en del af det, kan få den rette hjælp og omsorg. Men vi er nødt til at forstå, at sådan et netværk opstår på af en grund. Det vigtig, at børn ikke sidder alene med disse tanker. Og det socialt medier fylder mere og mere i de unges liv. Jeg håber sådan, at I tør åbne netværket op. Ikke være bekymrede over, at tavsheden er brudt og se det som en hjælp til jer, så I kan få brudt med jeres dæmoner. Jeg tror på jer.