De fleste af os er enige om, at 2020 er et af de værste år i menneskets historie. COVID-19 forstyrrede vores liv for evigt. Aktiemarkedet styrtede ned, og økonomien gik ind i en recession. Byen Beirut er blevet ødelagt. Vi fik endda truslen mod 3. verdenskrig. “2020 er det værste!!”

Det tænkte jeg også. Indtil jeg læste den bedst sælgende bog fra den humanitære, globale sundhedsforsker og offentlige taler – den afdøde Hans Rosling. Bogtitlen er “Factfulness: Ten Reasons We’re Wrong About The World – and Why Things Are Better Than You Think”. Jeg ved sikkert at det virker lidt underligt at snakke om 2020 som noget positivt, men hvis vi første ser bort fra det negativt, kan vi finde noget positivt.

Bogen starter med en mind-blowing test. Testen består af et hurtigt spørgeskema om verdens tilstand. Forfatteren aflægger denne test, når han skal tale på større konferencer eller forelæsninger på universiteterne. Testen består af 13 spørgsmål. Hvert spørgsmål har tre mulige svar (to er forkerte, et er rigtigt). Jeg opfordrer dig til selv at tage testen, før du læser resten af ​​artiklen. Du kan finde et link til det her. Her hvor det bliver mærkeligt. Det viser sig at: De fleste af os scorer dårligere end chimpanser – som vælger svarene tilfældigt og derefter belønnes med bananer! Deres score er 33%. Jo mere uddannede vi er, jo mere sandsynligt er det, at vi scorer dårligere!

Kun 7% af os er klar over, at antallet af mennesker, der lever under ekstrem fattigdom, er faldet med halvdelen i løbet af de sidste 20 år. De fleste af os tror, ​​at den globale befolkning vil stige meget hurtigere i fremtiden. Mange antager, at de fleste mennesker rundt om i verden lever i fattigdom. Alligevel afslører de 13 svar på dette spørgeskema, at menneskeheden har gjort fænomenale fremskridt i de sidste årtier mod en bedre verden. Vi får flere og flere mennesker ud af fattigdom. Vi får flere piger i skole. Vi reducerer risikoen for overbefolkning. Børnedødeligheden har aldrig været lavere. Antallet af mennesker, der dør af naturkatastrofer, er halveret i løbet af de sidste 100 år. Den globale forventede levetid er over 70 år. 80% af børnene i verden er vaccineret. Og størstedelen af ​​mennesker lever i mellemindkomstlande. Selvom 2020 kom med sine globale udfordringer, oplever menneskeheden stadig store fremskridt. Vi går ikke tilbage på nogen måde. Fortiden er stadig værre end nutiden, og fremtiden ser lovende ud.

2020 har givet os tid til at sænke farten, og givet os tid til at tænke over ting. Og har personligt gjort mig mere sikker på min fremtid og har afsætte mål/plan for 2022 ( som jeg kommer til at udgive snart, mit mål/plan)

“Jeg følte mig som om menneskeheden var forfærdligt i generelt , men jeg var ikke i stand til at koncentrere mig om noget, fordi jeg konstant ville tænke på at kontrollere de seneste opdateringer.” – Eastwood

Som mange mennesker var Eastwood blevet besat af vores verdens tilsyneladende stigende fare – et svar der har rødder i vores evolutionære udvikling. Historier om frygt og fare vækker vores angst. De sætter vores hjerner i høj beredskab, en fordel, der engang beskyttede vores tidlige hominide forfædre mod rovdyr og naturkatastrofer, men en, der nu efterlader os “dommedagsrulning”, uendeligt forfriskende sociale medier og online nyheder for at holde os “vågn” med de seneste trusler. Vores hjerter kappes, og vores sind holder konstant vagt over for den næste opfattede katastrofe. Vi længes efter at føle os forberedt, så vi bliver afhængige af opdateringerne og vender tilbage efter mere, indtil verden virker langt værre end den nogensinde har gjort før.

“Hope is being able to see that there is light despite all of the darkness.”

Godt jule, og godt nytår.