Kinas økonomi kan overhale USA i 2030, på grund af covid-19


Foto: Klaus Ohlenschläger/AP

Kina er steget ud som en vinder i år som var præget af COVID-19 pandemien. De har håndterede virussen og, deres økonomi steg 2% i år. Kina overhaler USA for at blive verdens største økonomi inden 2028, fem år tidligere end tidligere forventet, siger en rapport. Det britisk-baserede ‘Center for Economics and Business Research’ (CEBR) sagde, at Kinas “dygtige” ledelse af Covid-19 ville øge dets relative vækst i forhold til USA og Europa i de kommende år. I mellemtiden er Indien tipet om at blive den tredje største økonomi inden 2030.

Selvom Kina var det første land, der blev ramt af Covid-19, kontrollerede de sygdommen gennem hurtig og ekstremt streng handling, hvilket betyder, at det ikke behøvede at gentage økonomisk lammende låsninger, som de europæiske lande har gjort. Som et resultat har det, i modsætning til andre større økonomier, undgået en økonomisk recession i 2020 og anslås faktisk at have en vækst på 2% i år.

Den amerikanske økonomi er derimod hårdt ramt af verdens værste coronavirus epidemi med hensyn til et stort antal. Mere end 330.000 mennesker er døde i USA, og der har været omkring 18,5 millioner bekræftede tilfælde. Den økonomiske skade er blevet dæmpet af pengepolitikken og en enorm finanspolitisk stimulans, men politiske uenigheder om en ny stimuluspakke kan efterlade omkring 14 millioner amerikanere uden dagpengeudbetalinger i det nye år.

Rapporten siger, at efter “et stærkt rebound efter pandemien i 2021” vil den amerikanske økonomi vokse med omkring 1,9% årligt fra 2022-24 og derefter sænkes til 1,6% i årene efter det. Derimod har den kinesiske økonomi en tip til at vokse med 5,7% årligt indtil 2025 og 4,5% årligt fra 2026-2030.

Kinas andel af verdensøkonomien er steget fra kun 3,6% i 2000 til 17,8% nu, og landet vil blive en “højindkomstøkonomi” inden 2023, siger rapporten.

Den kinesiske økonomi drager ikke kun fordel af at have kontrolleret Covid-19 tidligt, men også aggressiv politik, der retter sig mod industrier som avanceret produktion, sagde CEBRs næstformand Douglas McWilliams.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: