Flugten over grænsen


WW2, december 1942, fire børn på flugt. Sarah, og Daniel er jøder som ved at blive deporteret, som gemmer sig i kælderen i Otto og Gerda, indtil de bliver opdaget, og deres forældre bliver arresteret. De er nødt til at komme til det fjerne neutrale Sverige.

Stikord : Anden verdenskrig, Jøde, Hjælpsomhed, flugt , Humor. Censur : 9 år Varighed: 96 min Instruktør : Johanne Helgeland

Det er en norsk familliefilm, hvor jødernes flugt fra nazisme fortælles. I dagene op til julene midt under krigen oplever Geda (10 år) og Otto (12 år), at deres forældre bliver anholdt. Da de bliver ført ud ad døren i håndjern, siger far : “Husk, at julegaverne er i kælderen, og at i skal tage dem med til tante vigdis” ‘julegaverne viser sig at være de to jødiske børn Sarah og Daniel, hvis forældre er taget af nazisterne. Tante Vigdis bor i nærheden af grænsen til sverige. Resten af film beskriver den dramatisk tur med grænsen. “Flugten over grænsen” er filmatiseret efter en roman af succesforfartteren Maja Lunde. Gerda (Anna Sofie Skarholt), som har den samlende rolle. Hun er en ivrig læser af De tre musketerer, hvor hun har lært mottoet: Én for alle og alle for én. Undervejs er der mange herlige scener, der relaterer til musketererne. Filmens handling er fortalt tydeligt og lige ud ad landevejen uden overforklaringer eller pædagogiske pegefingre. Fotografering og musik understreger fint stemningerne undervejs.

Det er december 1942, og Gerda (Anna Sofie Skarholt) og hendes bror Otto (Bo Lindquist-Ellingsen) opdager, at deres forældre gemmer de jødiske søskende Daniel (Samson Steine) og Sarah (Bianca Ghilardi-Hellsten) i kælderen. Når forældrene (Morten Svartveit og Thea Borring Lande) arresteres, er det op til Gerda, Otto og fætter Per (Henrik Siger Woldene) at hjælpe Daniel og Sarah over grænsen til Sverige. De begiver sig ud på en farlig rejse med tyske soldater bag sig, ledet af kommandør Hans (Julius Robin Weigel), og børnene ved ikke, hvem de kan stole på undervejs.

Der er ikke mange familiefilm med action fra 2. verdenskrig, og derfor er “Flugt over grænsen” en god film. Det er en ret spændende, og engagerende historie. Jeg giver den 3 ud af 5 stjerner, på grund af Maja Lunde, har selv skrevet manuskriptet til filmen. Men der er enkelte huller i handlingsforløbet som kunne sikkert være undgået, hvis en rutineret filmmager havde gået det igennem, men som helhed fungerer replikker og scener fortrinligt. Der er både humor og spænding. Spændingen ligge

r både i psykologien og situationerne. Et af de gennemgående temaer er, hvem man kan stole på, og hvem der er enige med nazisterne i, at jøderne ikke hører til i Norge, fordi de er skyld i alle Europas ulykker.

Filmen lever meget i kraft af de fire børneskuespillere. Igen og igen er blevet imponeret af, hvor godt børn er i stand til at agere – også i vanskelige roller. Er helt sikkert en film, som kan ses henne over en lang weekend sammen med familien.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: